CZERWONE

VALPOLICELLA

Gleby:

Gleby wapienne, z osadami i osuwiskami.

 

Zawartość alkoholu:

16% w obj.

 

Obszar pochodzenia:

Valpolicella, region Veneto - Północne Włochy.

 

Technika produkcji:

Najlepsze winogrona są zbierane późno, umieszczane na stojakach i suszone w suchym, dobrze wentylowanym środowisku aż do stycznia. Tłoczenie odbywa się w suchym okresie lutego, a maceracja i fermentacja metodą „a cappello sommerso” trwają około miesiąca w temperaturze 5-15°C. Następnie wino zostaje  pozostawione do zakończenia fermentacji mlekowej. W kolejnych miesiącach wino jest przenoszone do beczek o średniej i małej pojemności. Może być sprzedawane dopiero po trzech latach dojrzewania.


 

 

 

 

 

 

KOREK

WYTRAWNE

750 ml

RPA

16 %

 CORVINA VERONESE, RONDINELLA, MOLINARA

04 października 2024

AMARONE 
DELLA VALPOLICELLA DOCG

Kolor granatowy, bardzo intensywny i pełny.

Aromat intensywny, eteryczny, bardzo wyraźny, przypominający suszoną śliwkę z nutami wanilii, tytoniu, skóry i dzikich kwiatów.

 

Smak pełny, bardzo ciepły i bogaty w strukturę.

Długie, wciągające zakończenie.

 

Wino doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, zwłaszcza z mięsem czerwonym

- z szaszłykami i dziczyzną.

Podawać w temperaturze 18°C.

 

Przed podaniem przelać do karafki.

Wyne Exclusive Collection to synonim doskonałej jakości.

Dzięki bezpośredniemu importowi i dystrybucji, możemy oferować nasze wina w niskich marżach, co 

jest naszym znakiem rozpoznawczym.
 

Dbałość o każdy szczegół, jak również umiejętność doboru wyjątkowych win zaowocowały stworzeniem asortymentu pełnego bestsellerów, które cieszą się uznaniem naszych klientów.

© 2025 WYNE EXCLUSIVE COLLECTION

GDAŃSK - POLAND | biuro@wyne.pl | +48 884 903 500

REGULAMIN