CZERWONE

 VALPOLICELLA

 

Gleby:

Gleby wapienne, z osadami i osuwiskami.

 

Zawartość alkoholu:

16% w obj.

 

Obszar pochodzenia:

Valpolicella, region Veneto - Północne Włochy.

 

Technika produkcji:

Najlepsze winogrona są zbierane późno, umieszczane na stojakach i suszone w suchym, dobrze wentylowanym środowisku aż do stycznia. Tłoczenie odbywa się w suchym okresie lutego, a maceracja i fermentacja metodą „a cappello sommerso” trwają około miesiąca w temperaturze 5-15°C. Następnie wino zostaje  pozostawione do zakończenia fermentacji mlekowej. W kolejnych miesiącach wino jest przenoszone do beczek o średniej i małej pojemności. Może być sprzedawane dopiero po trzech latach dojrzewania.

 

KOREK

WYTRAWNE

750 ml

2018

WŁOCHY

16 %

CORVINA VERONESE, RONDINELLA, MOLINARA

14 stycznia 2025

AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG

Zjawiskowe i potężne Amarone o ciemnorubinowej barwie.

Złożone i bogate w aromaty rodzynek, dojrzałych wiśni, śliwek,

orientalnych przypraw i tytoniu.

W ustach jest pełne, miękkie, z wyczuwalnymi nutami kawy, kakao i wanilii.

 

 

 

Wino doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, zwłaszcza z mięsem czerwonym

- z szaszłykami i dziczyzną.

Podawać w temperaturze 18°C.

 

Przed podaniem przelać do karafki na minimum pół godziny.

 

 

Od wielu lat zajmujemy się bezpośrednim importem i dystrybucją win.

Nasze doświadczenie oraz dbałość o każdy szczegół pozwoliły nam stworzyć asortyment pełen bestsellerów, które cieszą się dużym uznaniem wśród naszych klientów.

© 2025 WYNE EXCLUSIVE COLLECTION

GDAŃSK - POLAND | biuro@wyne.pl | +48 884 903 500

REGULAMIN