CZERWONE
VALPOLICELLA
Gleby wapienne, z osadami i osuwiskami.
16% w obj.
Valpolicella, region Veneto - Północne Włochy.
Najlepsze winogrona są zbierane późno, umieszczane na stojakach i suszone w suchym, dobrze wentylowanym środowisku aż do stycznia. Tłoczenie odbywa się w suchym okresie lutego, a maceracja i fermentacja metodą „a cappello sommerso” trwają około miesiąca w temperaturze 5-15°C. Następnie wino zostaje pozostawione do zakończenia fermentacji mlekowej. W kolejnych miesiącach wino jest przenoszone do beczek o średniej i małej pojemności. Może być sprzedawane dopiero po trzech latach dojrzewania.
KOREK
WYTRAWNE
750 ml
2018
WŁOCHY
16 %
CORVINA VERONESE, RONDINELLA, MOLINARA
Zjawiskowe i potężne Amarone o ciemnorubinowej barwie.
Złożone i bogate w aromaty rodzynek, dojrzałych wiśni, śliwek,
orientalnych przypraw i tytoniu.
W ustach jest pełne, miękkie, z wyczuwalnymi nutami kawy, kakao i wanilii.
Wino doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, zwłaszcza z mięsem czerwonym
- z szaszłykami i dziczyzną.
Podawać w temperaturze 18°C.
Przed podaniem przelać do karafki na minimum pół godziny.
Od wielu lat zajmujemy się bezpośrednim importem i dystrybucją win.
Nasze doświadczenie oraz dbałość o każdy szczegół pozwoliły nam stworzyć asortyment pełen bestsellerów, które cieszą się dużym uznaniem wśród naszych klientów.