10 marca 2016

Wpływ czerwonego wina na zdrowie.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu © 2025 WYNE.PL

Od wielu lat zajmujemy się bezpośrednim importem i dystrybucją win.

Nasze doświadczenie oraz dbałość o każdy szczegół pozwoliły nam stworzyć asortyment pełen bestsellerów, które cieszą się dużym uznaniem wśród naszych klientów.

HURTOWNIA WIN, IMPORTER WIN, SKLEP WINIARSKI, WINA Z CHILIJSKIE, WINA Z CHILE, WINA Z WŁOCH, WINA WŁOSKIE, PRIMITIVO, PROSECCO, WINO NA WESELE, SKLEP Z WINEM, WINO TRÓJMIASTO, NISKIE MARŻE, WIELOLETNIE DOŚWIADCZENIE. WINO HURT GDAŃSK, WINO POMORZE. WINO WYTRAWNE,  wina hiszpańskie, wina z RPA, wina afrykańskie. HURTOWNIA WIN GDAŃSK, HURTOWNIA WIN TRÓJMIASTO, SKLEP WINIARSKI, ZESTAW UPOMINKOWY GDAŃSK, PREZENT NA 50TKĘ,WINO NA 60TKĘ, DOBRE WINO, WINO NA PREZENT, PREZENT DLA LEKARZA, WINO, GRAWER, GRAWEROWANE WINA, LOGO NA WINIE, WYNE

© 2025 WYNE EXCLUSIVE COLLECTION

GDAŃSK - POLAND | biuro@wyne.pl | +48 884 903 500

REGULAMIN

Picie czerwonego wina było częścią religijnych, społecznych i kulturowych tradycji przez wieki.

W średniowieczu klasztory benedyktyńskie uważały, że umiarkowane spożywanie wina zwiększa długość życia ich mnichów

i działa jako lekarstwo na pewne choroby.

Korzyści zdrowotne płynące z picia wina były cenione od niepamiętnych czasów. Choć stało się to kwestią sporną w ostatnich latach,

nowoczesne badania ujawniają prawdę za pierwotnymi twierdzeniami.

 

 

1. Wpływ wina na umysł:

 

Badania w dziedzinie nauk biologicznych wykazują, że resweratrol zawarty w czerwonym winie hamuje produkcję białka beta-amyloidowego, którego nadmiar obecny jest w mózgu osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Substancje chemiczne zawarte w czerwonym winie zapobiegają spadkowi neuronów w mózgu.

Ponadto, istnieje również raport z 2018 roku, w którym badacze odkryli zwiększone ryzyko demencji u osób, które powstrzymywały się od picia wina.

Chociaż badania w tym obszarze wciąż trwają, obecne ustalenia pokazują, że spożycie czerwonego wina ma istotne znaczenie neurologiczne.

Naukowcy mają nadzieję, że dalsze badania potwierdzą, że składniki zawarte w czerwonym winie mogą pomóc w zwalczaniu neurologicznych uszkodzeń związanych z postępem choroby Alzheimera.

 

 

2. Antyoksydanty dla Lepszej Skóry:

 

Czerwone wino jest bogate w silne antyoksydanty zwane polifenolami, które pomagają chronić wyściółkę naczyń krwionośnych w sercu. Ciemne winogrona zawierają dużo antyoksydantów, takich jak resweratrol, katechiny, antocyjany i taniny (proantocyjanidyny i ellagitanniny).

Spośród wszystkich tych substancji, resweratrol i proantocyjanidyny są głównymi antyoksydantami odpowiedzialnymi za wiele korzyści zdrowotnych, w tym zapobieganie starzeniu się skóry. Wraz z flawonoidami zawartymi w winie, zwalczają one starzenie się poprzez przywracanie kolagenu i elastycznych włókien, sprawiając, że skóra wygląda młodziej, świeżo i bardziej elastycznie.

 

 

3. Korzysci dla Serca:

 

Umiarkowane spożycie wina może zapobiegać krzepnięciu krwi.

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA), obfitość resweratrolu w winie obniża ciśnienie krwi i zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Wino działa jako naturalny rozrzedzacz krwi. Może również redukować stan zapalny w organizmie ludzkim. Antyoksydanty polifenolowe zawarte w czerwonym winie również pomagają w zmniejszeniu krzepnięcia krwi, zachowując elastyczność naczyń krwionośnych.

Przegląd z 2019 roku informuje, że picie czerwonego wina ma działanie kardioprotekcyjne i obniża ryzyko choroby wieńcowej, która jest główną przyczyną chorób i zgonów w Ameryce Północnej. Jednak AHA zauważa, że korzyści zdrowotne z picia wina mogą być wywierane przez inne czynniki i nie dowodzą bezpośredniej przyczynowości.

Na przykład: konsumenci wina często prowadzą zdrowsze style życia.

Chociaż niektóre badania wykazały, że picie wina wiąże się z mniejszym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca,

nadmierne spożycie alkoholu nadal może szkodzić sercu.

 

 

4. Reguluje Poziom Cukru we Krwi:

 

Badanie opublikowane w czasopiśmie Journal of Medical Biochemistry stwierdza, że czerwone wino może pomóc zapobiegać cukrzycy. Oprócz kontroli poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, resweratrol również ogranicza poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Badanie z 2015 roku odkrywa, że picie szklanki czerwonego wina dziennie "umiarkowanie zmniejsza ryzyko kardiometaboliczne" u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

 

 

5. Zwolnienie Procesu Starzenia:

 

Umiarkowane picie czerwonego wina może wydłużyć życie.

Resweratrol zawarty w czerwonym winie pozytywnie wpływa na konkretne geny związane z podeszłym wiekiem, według badań przeprowadzonych przez czasopismo Heart Failure Reviews. Antyoksydant aktywuje białko, które działa jako środek przeciwdziałający starzeniu, co prowadzi do zwiększonego ogólnego zdrowia i długowieczności.

Połączenie kieliszka czerwonego wina ze zdrowym posiłkiem dodatkowo wzmacnia pozytywne efekty resweratrolu. Zrównoważona dieta obejmuje posiłki bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik pokarmowy.

 

 

6. Kluczem do czerpania korzyści z picia czerwonego wina jest umiarkowanie.

Szpital Yale-New Haven zaleca, że jeśli obecnie nie pijesz alkoholu, nie musisz czuć presji, żeby zacząć pić dla zdrowia.