10 marca 2016

Wpływ czerwonego wina na zdrowie.

Wyne Exclusive Collection to synonim doskonałej jakości w korzystnej cenie.

Dzięki bezpośredniemu importowi i dystrybucji, możemy zaoferować nasze wina przy niskich marżach, co stało się naszym znakiem rozpoznawczym.
 

Dbałość o każdy szczegół, jak również umiejętność doboru wyjątkowych win, zaowocowało stworzeniem asortymentu pełnego bestsellerów, które cieszą się uznaniem naszych klientów.

© 2025 WYNE EXCLUSIVE COLLECTION

GDAŃSK - POLAND | biuro@wyne.pl | +48 884 903 500

REGULAMIN

Picie czerwonego wina było częścią religijnych, społecznych i kulturowych tradycji przez wieki.

W średniowieczu klasztory benedyktyńskie uważały, że umiarkowane spożywanie wina zwiększa długość życia ich mnichów

i działa jako lekarstwo na pewne choroby.

Korzyści zdrowotne płynące z picia wina były cenione od niepamiętnych czasów. Choć stało się to kwestią sporną w ostatnich latach,

nowoczesne badania ujawniają prawdę za pierwotnymi twierdzeniami.

 

 

1. Wpływ wina na umysł:

 

Badania w dziedzinie nauk biologicznych wykazują, że resweratrol zawarty w czerwonym winie hamuje produkcję białka beta-amyloidowego, którego nadmiar obecny jest w mózgu osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Substancje chemiczne zawarte w czerwonym winie zapobiegają spadkowi neuronów w mózgu.

Ponadto, istnieje również raport z 2018 roku, w którym badacze odkryli zwiększone ryzyko demencji u osób, które powstrzymywały się od picia wina.

Chociaż badania w tym obszarze wciąż trwają, obecne ustalenia pokazują, że spożycie czerwonego wina ma istotne znaczenie neurologiczne.

Naukowcy mają nadzieję, że dalsze badania potwierdzą, że składniki zawarte w czerwonym winie mogą pomóc w zwalczaniu neurologicznych uszkodzeń związanych z postępem choroby Alzheimera.

 

 

2. Antyoksydanty dla Lepszej Skóry:

 

Czerwone wino jest bogate w silne antyoksydanty zwane polifenolami, które pomagają chronić wyściółkę naczyń krwionośnych w sercu. Ciemne winogrona zawierają dużo antyoksydantów, takich jak resweratrol, katechiny, antocyjany i taniny (proantocyjanidyny i ellagitanniny).

Spośród wszystkich tych substancji, resweratrol i proantocyjanidyny są głównymi antyoksydantami odpowiedzialnymi za wiele korzyści zdrowotnych, w tym zapobieganie starzeniu się skóry. Wraz z flawonoidami zawartymi w winie, zwalczają one starzenie się poprzez przywracanie kolagenu i elastycznych włókien, sprawiając, że skóra wygląda młodziej, świeżo i bardziej elastycznie.

 

 

3. Korzysci dla Serca:

 

Umiarkowane spożycie wina może zapobiegać krzepnięciu krwi.

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA), obfitość resweratrolu w winie obniża ciśnienie krwi i zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Wino działa jako naturalny rozrzedzacz krwi. Może również redukować stan zapalny w organizmie ludzkim. Antyoksydanty polifenolowe zawarte w czerwonym winie również pomagają w zmniejszeniu krzepnięcia krwi, zachowując elastyczność naczyń krwionośnych.

Przegląd z 2019 roku informuje, że picie czerwonego wina ma działanie kardioprotekcyjne i obniża ryzyko choroby wieńcowej, która jest główną przyczyną chorób i zgonów w Ameryce Północnej. Jednak AHA zauważa, że korzyści zdrowotne z picia wina mogą być wywierane przez inne czynniki i nie dowodzą bezpośredniej przyczynowości.

Na przykład: konsumenci wina często prowadzą zdrowsze style życia.

Chociaż niektóre badania wykazały, że picie wina wiąże się z mniejszym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca,

nadmierne spożycie alkoholu nadal może szkodzić sercu.

 

 

4. Reguluje Poziom Cukru we Krwi:

 

Badanie opublikowane w czasopiśmie Journal of Medical Biochemistry stwierdza, że czerwone wino może pomóc zapobiegać cukrzycy. Oprócz kontroli poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, resweratrol również ogranicza poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Badanie z 2015 roku odkrywa, że picie szklanki czerwonego wina dziennie "umiarkowanie zmniejsza ryzyko kardiometaboliczne" u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

 

 

5. Zwolnienie Procesu Starzenia:

 

Umiarkowane picie czerwonego wina może wydłużyć życie.

Resweratrol zawarty w czerwonym winie pozytywnie wpływa na konkretne geny związane z podeszłym wiekiem, według badań przeprowadzonych przez czasopismo Heart Failure Reviews. Antyoksydant aktywuje białko, które działa jako środek przeciwdziałający starzeniu, co prowadzi do zwiększonego ogólnego zdrowia i długowieczności.

Połączenie kieliszka czerwonego wina ze zdrowym posiłkiem dodatkowo wzmacnia pozytywne efekty resweratrolu. Zrównoważona dieta obejmuje posiłki bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik pokarmowy.

 

 

6. Kluczem do czerpania korzyści z picia czerwonego wina jest umiarkowanie.

Szpital Yale-New Haven zaleca, że jeśli obecnie nie pijesz alkoholu, nie musisz czuć presji, żeby zacząć pić dla zdrowia.